Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022
articol publicat în 21 noiembrie 2022
Inspecții fiscale, legislație și jurisprudență prețuri de transfer
- Această toamnă este una dedicată inspecțiilor fiscale la marii contribuabili. După aproape 2 ani în care literalmente autoritatea fiscală a avut suspendat accesul la baza de date Orbis / TP Catalyst și după un ultim an plin de comunicate de presă din partea ANAF, suntem în prezent martorii unei reveniri la normal și vedem un număr însemnat de inspecții fiscale demarate la contribuabili mari.
- Ajustări de prețuri de transfer de 584,1 milioane RON calculate de către ANAF în primul semestru al anului 2022. În cele peste 12.000 de inspecții fiscale efectuate în primul semestru din 2022, ANAF a calculat impozit pe profit suplimentar în urma verificării tranzacțiilor cu părți afiliate de 43,3 milioane RON.
- ANAF va comunica documente exclusiv prin SPV către contribuabilii înrolați, titulari de SPV. Actele emise de ANAF în această formă sunt considerate ca fiind comunicate la data postării în SPV ci nu în 15 zile cum era până acum. Pentru a nu decădea din drepturile de contestare, este indicat să se verifice mai des spațiul SPV.
- A fost legiferat cadrul legal de restituire a taxei de emitere a unei Soluții Fiscale Individuale Anticipate (SFIA). Restituirea taxei se face în cazurile în care contribuabilul renunță la cerere în perioada de analiză prealabilă sau dacă cererea nu a fost luată în considerare de organul fiscal competent la sfârșitul perioadei de analiză prealabilă.
- Punctul de vedere al contribuabililor față de concluziile unui control Antifraudă va fi analizat la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală în cadrul unei proceduri formalizate. Se va putea dispune refacerea controlului în funcție de concluziile analizării punctului de vedere, principiul de funcționare fiind similar contestațiilor fiscale.
- Prețuri de transfer care nu respectă principiul valorii de piață și cheltuieli care au la bază documente fictive – printre deficiențele identificate de către ANAF în controalele din primul semestru al anului 2022. ANAF a prezentat, de asemenea, și diferite modalități în care contribuabilii au încercat să se sustragă de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
DAC6, CbCR și alte aspecte de taxare internațională
- Companiile care fac parte din grupuri multinaționale vor face public din 2023 raportul pentru fiecare țară în parte (Country by Country Reporting) similar modului în care companiile listate publică situațiile financiare. În prezent, grupurile de companii care depășeau cifra de afaceri consolidată de 750 milioane EUR aveau obligația doar de a depune această documentație la autoritățile fiscale, fără a o face publică.
- OECD aduce clarificări privind raportarea Country by Country Reporting. Se clarifică modul de raportare pentru entitățile cu an financiar scurtat / lungit.
Alte modificări legislative semnificative și alte aspecte
- ANAF vine în întampinarea companiilor care au obligația să realizeze schimburi de informații internaționale cu o nouă secțiune pe pagina web. Informațiile din noua secțiune a paginii web ANAF vizează schimbul de informații privind impozite directe.
- Categoria de risc fiscal al contribuabililor ar putea fi comunicată la cererea contribuabililor începând cu anul 2026. Contribuabilii ar putea afla, în baza unei cereri, cât de ”riscanți” din punct de vedere fiscal sunt în ochii autorității fiscale.
- Este oficial – toate livrările efectuate de către companiile de curierat cu plată ramburs vor trebui raportate la ANAF. O măsură excelentă pentru combaterea evaziunii fiscale în special de către comercianții online care anterior trimiteau mii de colete și declarau contabil și fiscal venituri infime.