Article also available in / Articol disponibil și în limba: English (Engleză)
Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive
articol publicat în 30.03.2017
În contabilitatea de gestiune, prețurile de transfer reprezintă prețurile utilizate în tranzacțiile dintre diviziile aceleiasi entități. În fiscalitate, prețurile de transfer reprezintă prețurile la care au loc tranzacțiile dintre cel puțin două entitați afiliate diferite (persoane juridice și/sau persoane fizice).
Ca regulă generală, două entități sunt afiliate atunci când deciziile legate de prețurile aplicate de ambele entități pot fi luate de aceeași entitate direct sau indirect (unde prin entitate se înțelege fie persoană fizică fie persoană juridică).
De ce sunt importante prețurile de transfer?
Prețurile de transfer pot influența semnificativ nivelul bazei impozabile declarate de contribuabili și prin consecință și impozitele și taxele plătite de aceștia la bugetul de stat.
Având în vedere volumul tranzacțiilor comerciale internaționale și nevoia mai stringentă decât oricând de eficientizare a costurilor, grupurile de companii sunt împinse să ia măsuri pentru a putea supraviețui. Printre măsurile luate se numără inclusiv cele de optimizare fiscală prin prețuri de transfer.
Observând acest context, autoritățile fiscale din fiecare țară încearcă să-și protejeze propriile venituri bugetare. Ca atare, acestea desfășoară în ultimii ani inspecții de prețuri de transfer din ce în ce mai numeroase și mai agresive, care uneori se soldează cu ajustări de prețuri de transfer.
Aceste tendințe sunt evidențiate cel mai mult de cel mai recent pachet de documente publicate de OECD intitulat „Erodarea bazei impozabile și mutarea profiturilor” (OECD este Organizația Europeană care a emis Liniile Directoare OECD din care sunt „inspirate” legislațiile de prețuri de transfer din mai multe țări, inclusiv România).
Ce trebuie să știe contribuabilii despre prețurile de transfer?
În primul rând este bine de știut că legislația de prețuri de transfer nu este suficient de restrictivă (nici în România și nici în alte țări) cu privire la multe aspecte lăsând mult mai mult loc de interpretare decât, spre exemplu, legislația fiscală sau standardele contabile. Din acest motiv, majoritatea contribuabililor aleg să lucreze cu consultanți specializați care cunosc în practică modul în care interpretează autoritățile fiscale diversele problematici care sunt reglementate doar vag prin legislație.
În al doilea rând trebuie știut că legislația românească solicită anumitor contribuabili să întocmească dosarul prețurilor de transfer (la cererea autorităților sau anual în cazul contribuabililor mari).
Pentru mai multe informații despre condițiile pentru a întocmi dosarul prețurilor de transfer click aici.
Ce reprezintă dosarul prețurilor de transfer?
Dosarul preturilor de transfer este un document în care sunt descrise și analizate tranzacțiile realizate de o companie cu părțile sale afiliate.
Rezultatul final al acestui exercitiu de întocmire a dosarului prețurilor de transfer este un document în care se compară prețurile / marjele obținute efectiv în cadrul tranzacțiilor intra-grup cu prețurile / marjele obținute în tranzactii dintre părți independente.
În plus dosarul prețurilor de transfer trebuie să conțină și mai multe informații privind contextul general de afaceri care să-i ofere cititorului informații privind circumstanțele specifice companiei, grupului și respectiv tranzacțiilor:
1. O prezentare generală a activității grupului;
2. O prezentare generală a activității companiei;
3. Analiza economică (incluzând descrierea tranzacțiilor, analizele funcționale și justificarea economică a prețurilor de transfer).
Solicitați aici un model de dosar prețuri de transfer.