Dosar preturi de transfer: ce reprezintă și la ce folosește

dosar preturi de transfer dosarul preturilor

Dosar preturi de transfer: ce reprezintă și la ce folosește

Un antreprenor / grup de companii care deține mai multe companii, poate manipula prețurile la care acestea tranzacționează între ele bunuri/servicii, influențând astfel nivelul impozitului pe profit/venit plătit de fiecare companie în parte.

dosar preturi de transfer dosarul preturilor

Concret, în cazurile în care una dintre companii înregistrează pierderi, este microîntreprindere, este înregistrată în afara granițelor României sau este în procedură de insolvență, se pot diminua/amâna la plată impozitele datorate de una din companii la bugetul de stat.

Astfel, autoritățile fiscale din România au dreptul de a verifica dacă prețurile la care tranzacționează între ele companiile controlate de aceeași persoană sunt în conformitate cu prevederile legale. Mai exact, dacă prețurile aplicate în cadrul tranzactiilor dintre companii aflate sub control comun sunt stabilite în aceeași manieră în care s-ar fi stabilit dacă aceleași tranzacții s-ar fi desfășurat cu părți independente).

Documentul prin care autoritățile fiscale pot verifica dacă prețurile au fost manipulate poartă denumirea de „dosarul prețurilor de transfer”, conținutul acestuia fiind reglementat de Anexa 3 la la Ordinul 442/2016.

Contribuabilii mari ce desfășoară tranzacții materiale cu părți afiliate au obligația de a pregăti anual dosarul prețurilor de transfer. Ceilalți contribuabili ce desfășoară tranzacții materiale cu părți afiliate au obligația de pregăti dosarul prețurilor de transfer doar la solicitarea autorităților fiscale.

Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări +

În continuare sunt prezentate câteva informații despre cele mai frecvent întâlnite nelămuriri și confuzii în ceea ce privește dosarul prețurilor de transfer.

1. Ce se poate întâmpla în cazul în care nu este întocmit dosarul prețurilor de transfer?

În primul rând, contribuabilii care nu întocmesc dosarul prețurilor de transfer pot primi o amendă de până la 27.000 RON în cazul în care compania este mare contribuabil, de până la 14.000 RON în cazul în care compania este contribuabil mijlociu și de până la 3.500 RON atunci când compania este contribuabil mic.

Cuantumul amenzii se înjumătățește în cazul în care este plătită în primele 48 de ore de la notificare.

Vedeti aici mai multe detalii despre amenzi si penalitati ce pot surveni din nepregatirea dosarului preturilor de transfer sau pregatirea unui dosar incorect sau incomplet.

În plus, dacă contribuabilul renunță la dreptul de a pregăti dosarul prețurilor de transfer, inspectorii fiscali vor efectua analizele după propriile interpretări ale legislației, existând astfel riscul ca aceștia să efectueze analize distorsionate ale căror concluzii să conducă la efectuarea de ajustări de prețuri de transfer, impozit pe profit de plată suplimentar, dobânzi și penalități pentru întreaga perioadă de prescripție de cinci ani.

Solicitați acum oferta noastră pentru pregătirea unui dosar de prețuri de transfer care să vă ajute să evitați eventuale amenzi și penalități

2. Cand amândouă companiile sunt din România și plătesc anual impozit pe profit, ce se întâmplă dacă nu se pregatește dosarul prețurilor de transfer?

Nepregătirea dosarului prețurilor de transfer atunci când amândouă companiile sunt din România și plătesc anual impozit pe profit nu ar trebui să aibă consecințe dacă echipa de inspecție fiscală de la entitatea controlată emite o decizie de ajustare corespondentă.

Cu toate acestea, ANAF poate calcula penalități și dobânzi de plată de catre una din companii însă nu va calcula și dobânzi și penalități pe care să le plătească către entitatea din contrapartidă.

3. Care sunt avantajele pregătirii unui dosar preturi de transfer înaintea solicitării acestuia în cadrul controlului fiscal?

Prin dosarul prețurilor de transfer nu se poate modifica ceea ce s-a întamplat în trecut.

Cu toate acestea, prin pregătirea anticipată a dosarului de prețuri de transfer se pot constata eventualele nereguli și ulterior se pot efectua corecții prin care să se diminueze impactul negativ al acestora în cadrul unei inspecții fiscale.

Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări +

4. Pentru ce perioadă se recomandă pregătirea dosarului prețurilor de transfer? Un an, sau toată perioada deschisă controlului fiscal?

În primă instanță trebuie luat în calcul că acțiunile de inspecție fiscală se desfășoară pentru întreaga perioadă deschisă controlului fiscal în cele mai multe situații.

De asemenea, trebuie ținut cont că diferențele între costurile pentru a pregăti de la bun început dosarul prețurilor de transfer pentru un singur an și respectiv pentru toată perioada deschisă controlului fiscal pot fi uneori nesemnificative.

Prin urmare, este de preferat să se pregatească dosarul prețurilor de transfer pentru întreaga perioadă deschisă controlului fiscal sau cel puțin să se aibă în vedere la momentul luării deciziei diferențele între cele două scenarii.

5. Dosarul prețurilor de transfer poate fi întocmit de către contabilul intern sau este nevoie de un specialist?

Teoretic, contabilul intern poate întocmi un dosar preturi de transfer.

Cu toate acestea, legislația preturilor de transfer este mai susceptibilă la interpretări decât legislația fiscală generală, contabilul neavând cum să cunoască interpretările inspectorilor fiscali sau să se documenteze cu privire la acestea.

De asemenea, contabilul trebuie să aibă acces la bazele de date internaționale si specializate de prețuri de transfer. Costurile cu aceste baze de date sunt suficient de mari cât să fie greu de suportat de o singură companie pentru uz intern.

Update 22 martie 2019: în cazul în care se lucrează cu un contabil extern, trebuie avut în vedere că acesta trebuie să fie autorizat de Camera Consultanților Fiscali.

Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări +

6. Cum am siguranța că dosarul prețurilor de transfer va fi acceptat de către inspectori?

Un prim aspect important în acest sens este ca studiul de comparabilitate sa fie realizat în bazele de date pe care le folosesc și echipele de inspecție fiscală, baze de date la care este nevoie de acces legal atât în prezent cât și în momentul inspecției fiscale.

De asemenea, este recomandat sa se solicite revizuirea dosarului de prețuri de transfer de către un consultant cu experiență în controale de prețuri de transfer.

7. În loc de concluzii

În incheiere, trebuie reținut că autoritățile fiscale (i) pot solicita dosarul prețurilor de transfer chiar și unui antreprenor local care nu are participații în nici o companie din afara României și (ii) în ultima perioadă s-au intensificat controalele de prețuri de transfer în special la contribuabilii cu 2-3 ani de pierderi în perioada deschisă controlului fiscal.

Solicitați acum oferta noastră pentru pregătirea unui dosar de prețuri de transfer care să vă ajute să evitați eventuale amenzi și penalități

ATIPIC Solutions este o companie independentă, specializată în consultanță de prețuri de transfer.

  •  
  •  
  •  
  •  

SOLICITAȚI O OFERTĂ PARTICULARIZATĂ!

Completați formularul de mai jos și vom discuta despre cum puteți obține un dosar de prețuri de transfer care să aibă o rată de succes mare în cadrul unei inspecții fiscale și astfel să evitați pierderi de timp și bani cu litigii ulterioare.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

PREȚURI DE TRANSFER

Detalii +21 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +13 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +12 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transferDetalii +02 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +22 septembrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +22 septembrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +13 decembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +13 decembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +08 octombrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +08 octombrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +05 septembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +11 august 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +15 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +14 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +03 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2019

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +31 mai 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +06 mai 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +29 martie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +28 martie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +27 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +15 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +14 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +06 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +02 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +24 ianuarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +12 octombrie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +12 iulie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +30 martie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +19 martie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +20 februarie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +22 noiembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +18 noiembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +30 septembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +27 iunie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +17 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +09 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +08 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +30 martie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!

Abonați-vă acum la buletinul nostru informativ și veți primi gratuit unul dintre ghidurile:

1# Care sunt situațiile comune când există un risc iminent de declanșare a unei inspecții fiscale de fond

2# Ce ar trebui să facă companiile  mari ca să evite disputele de prețuri de transfer cu autoritățile fiscale

3# Minimizarea riscurilor de prețuri de transfer în tranzacțiile de M&A

4# DAC6. Elemente strategice pentru o conformare de succes

Nu, nu vreau nici unul din ghidurile ATIPIC Solutions >>>>