studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalyst

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

articol publicat în 27 aprilie 2017

În cadrul unui studiu de comparabilitate efectuat în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro se determină marjele de profit din exploatare (rezultat din exploatare raportat la cheltuieli din exploatare sau la venituri din exploatare) ale unor companii independente care desfășoară activități similare cu activitățile desfășurate de una din părțile afiliate în cadrul tranzacției intra-grup care este testată.

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalyst

Scopul final al studiului de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro este de a oferi o referință cu privire la marjele de profit din exploatare obținute de părți independente din tranzacții cu alte părți independente.

Deși pregătirea unui studiu de comparabilitate implică folosirea unor strategii de căutare bine definite trebuie reținut că orice studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro se poate transforma din „instrumentul cheie” în punctul slab al dosarului prețurilor de transfer.

Astfel, în cele ce urmează sunt prezentate cinci aspecte frecvent ignorate în pregătirea studiilor de comparabilitate in baza de date Amadeus / Orbis. Aceste aspecte trebuie urmărite pentru a evita situațiile mai puțin plăcute în care autoritățile fiscale nu sunt de acord cu studiul de comparabilitate pregătit în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro.

1. Efectuarea studiului de comparabilitate direct la nivelul Uniunii Europene și nu la nivelul României

Conform legislației de prețuri de transfer din România, indiferent de partea testată (societate locală sau nu) analiza de comparabilitate va avea în vedere criteriile teritoriale în următoarea ordine: național, Uniunea Europeană, paneuropean, internațional.

Având în vedere acest lucru, în cazul în care studiul de comparabilitate nu este efectuat la nivel național, autoritățile fiscale vor dori să vadă în cadrul dosarului prețurilor de transfer dovezi legate de faptul că întâi analiza s-a realizat la nivel național si că nu au fost identificate comparabile, motiv pentru care s-a realizat analiza la nivelul Uniunii Europene. În cazurile în care aceste dovezi nu sunt prezentate în cadrul dosarului prețurilor de transfer, și nici nu se pot furniza ulterior la cererea autorităților fiscale, este posibil ca întreaga analiză să fie invalidată.

Un exemplu concret des întâlnit în practică este reprezentat de utilizarea în dosarul prețurilor de transfer al companiei locale a studiilor de comparabilitate efectuate la nivelul companiei mamă a grupului situată într-o altă țară. Aceste studii de comparabilitate sunt în cele mai multe cazuri făcute la nivelul Uniunii Europeane și nu este realizată o analiză pentru identificarea unor comparabile la nivel național.

2. Nedocumentarea sau documentarea insuficientă a procesului de selecție calitativă a comparabilelor selectate din baza de date Amadeus / Orbis

Utilizarea unor criterii cantitative de căutare adecvate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro constituie o condiție necesară, dar nu suficientă în construirea unui studiu de comparabilitate solid.

Astfel, fiecare societate potențial comparabilă ce a îndeplinit criteriile cantitative folosite în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro trebuie supusă ulterior unui proces de selecție calitativă care în cele mai multe cazuri presupune folosirea de informații disponibile public și care nu sunt disponibile în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro (e.g. tipurile de produse și servicii oferite de companii, tipurile de funcții asumate de companii etc.).

În cazul în care, autoritățile fiscale vor contesta motivele respingerii sau acceptării anumitor comparabile, trebuie să puteți aduce contra-argumente prin care să susțineți acceptarea sau respingerea acestora. Dacă nu se pot aduce contra-argumente, există riscul ca autoritățile fiscale să solicite sau să refacă cu resurse proprii studiul de comparabilitate, și în funcție de situație, chiar să ajungă la concluzii complet diferite.

3. Selectarea unor comparabile „necomparabile” din punct de vedere al tipurilor de produse, servicii, funcții, riscuri sau active

Dincolo de efectuarea unui proces de selecție calitativă și documentarea corespunzătoare a acestuia, în cazul companiilor selectate drept comparabile, de multe ori este posibil să se accepte compromisuri (uneori majore) în diferențele dintre tipurile de produse, servicii, funcții, riscuri sau active (așa cum este acceptat de altfel și in Liniile Directoare OECD).

Cu toate acestea, din experiența practică, de cele mai multe ori se pot efectua studii de comparabilitate al căror rezultat să fie un set de comparabile omogene și fără compromisuri majore în diferențele dintre tipurile de produse, servicii, funcții, riscuri sau active. Bineînțeles că pentru a pregăti un astfel de studiu este nevoie de multe reiterări și multe simulări care de cele mai multe ori presupun ore sau zeci de ore de muncă.

Un foarte bun indicator pentru a verifica în ce măsură studiul de comparabilitate reflectă  marjele de profit din exploatare ale companiilor implicate în activități similare este efectuarea unei comparații între rezultatele studiului (intervalul de comparare: intervalul dintre cuartila inferioară și cuartila superioară) și marjele din exploatare ale unor concurenți cu activități similare.

4. Intervalele de comparare excesiv de permisive

Metoda marjei nete (cea în care sunt folosite studiile de comparabilitate) derivă din teoria economică conform căreia companiile ce activează în același sector de activitate, în condiții economice și de concurență comparabile tind ca după un anumit timp să atingă un nivel similar al marjelor de profit.

Prin urmare, conform aceleiași teorii, companiile rezultate din studiul de comparabilitate ar trebui să aibă în medie marje de profit similare, ceea ce ar conduce implicit la un interval de comparare restrâns.

Astfel, trebuie acordată o atenție sporită în situația identificării unor intervale de comparare prea permisive „ca să fie adevărate”, situație ce contravine teoriei economice ce stă la baza metodei marjei nete și adesea poate indica desconsiderarea anumitor elemente în pregătirea studiului de comparabilitate. Pentru a identifica acele intervale de comparare prea permisive, similar cu ce am menționat mai sus, este util să ne uităm la marjele de profit ale concurenților.

5. Compararea unor indicatori de profitabilitate diferiți

După identificarea unui eșantion de companii comparabile în cadrul unui studiu de comparabilitate, se calculează marjele de profit din exploatare pentru companiile comparabile. Pentru calculul acestor marje, sunt utilizați indicatori din baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro, care sunt de fapt valori preluate din conturile de profit și pierdere ale companiilor.

Important de menționat este că, în cazul unei analize de prețuri de transfer se analizează fiecare tranzacție în parte și nu entitatea în ansamblu.

Astfel, în cazurile în care partea testată desfășoară multiple activități, este nevoie să se efectueze o segregare a contului de profit și pierdere. În efectuarea acestei segregări trebuie acordată o atenție sporită modului de alocare a cheltuielilor și veniturilor pentru a evita situațiile în care modul de calcul al indicatorului de profitabilitate obținut de partea testată diferă semnificativ de modul de calcul al indicatorului de profitabilitate determinat pe baza informațiilor din baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro. Și bineînțeles, este de dorit evitarea  unor surprize neplăcute ce ar putea apărea în cadrul unui control fiscal amănunțit.

În concluzie, în contextul sofisticării metodelor de analiză folosite de inspectorii fiscali, recomandăm mai multă prudență în pregătirea și prezentarea studiilor de comparabilitate care pot fi în anumite situații contestate și se pot transforma din „instrumentul cheie” în punctul slab al dosarului prețurilor de transfer.

ATIPIC Solutions este o companie independentă, specializată în consultanță de prețuri de transfer și consultanță DAC6.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

lista mari contribuabiliDetalii +

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

studiul de benchmarking baze de dateDetalii +

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transfer due diligenceDetalii +

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

alegere consultant de preturi de transferDetalii +

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!