ANAF plan de masuri eficientizare colectare

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

articol publicat în 15 iulie 2019

ATIPIC Solutions este o companie independentă, specializată în consultanță de prețuri de transfer și consultanță DAC6.

Anul 2018 a fost pentru ANAF un an mediocru având în vedere că a reușit o adevărată contraperformanță în ceea ce privește sumele suplimentare stabilite în cadrul inspecțiilor fiscale.

ANAF plan de masuri eficientizare colectare

Astfel, conform rapoartelor anuale de performanță disponibile pe pagina web a ANAF, în anul 2018 s-au stabilit sume suplimentare de plată în cadrul inspecțiilor fiscale în cuantum de doar 5,9 miliarde lei în condițiile în care în 2017 s-au stabilit sume suplimentare de plată de 8,2 miliarde lei, în 2016 de 11,4 miliarde lei și în 2015 de 18,84 miliarde lei.

Anul 2019 a început cum nu se putea mai prost pentru ANAF având în vedere că a trebuit să facă față problemelor create de OUG 114/2018 și să aloce resurse semnificative în vederea transferării administrării a aproximativ 20.000 de contribuabili mijlocii de la administrațiile regionale din Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov la administrațiile județene.

Efectele directe și imediate ale mutării contribuabililor mijlocii la administrațiile județene au fost:

(i)   alocarea unei proporții mai mari de timp proiectului de restructurare și a unei proporții mai mici de timp activităților de inspecție fiscală;

(ii)  anumite administrații județene cu un număr mai mic de contribuabili mijlocii alocat au început să demareze inspecții fiscale la unii contribuabili mijlocii de dimensiuni reduse, care anterior nu erau în vizorul direcțiilor regionale; și

(iii) administrațiile județene cărora li s-a alocat un număr mai mare de contribuabili mijlocii au fost forțate să amâne acțiunile de inspecție fiscală la unii contribuabili mijlocii care anterior erau în vizorul administrațiilor regionale.

Astfel, după debutul greoi de la începutul anului 2019, o dată cu numirea noii conduceri a ANAF, lucrurile par să fi revenit pe făgașul normal și nu numai că aceasta a publicat raportul de performanță a ANAF pentru anul 2018 după două luni de așteptare, dar a pregătit și un plan de măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la bugetul general consolidat, plan care propune anumite modificări pe care contribuabilii ar trebui să le ia în considerare în gestionarea prețurilor de transfer, astfel:

1. Inițierea de inspecții fiscale în concordanță cu planul BEPS

 Așa cum și noi subliniam încă din anul 2017 în articolul privind raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, ANAF pregătește terenul pentru includerea în analizele de risc a unor criterii care să țină cont de raportările CbCR.

Astfel, odată elaborate procedurile de lucru, este de așteptat că rezultatele din raportările CbCR o să aibă o importanță semnificativă în analizele de risc ale contribuabililor.

2. Identificarea la nivel național a persoanelor afiliate și inventarierea tranzacțiilor susceptibile a fi verificate în domeniul prețurilor de transfer

Dintre toate măsurile prevăzute în planul ANAF de eficientizare a colectării veniturilor la bugetul general consolidat, aceasta pare să fie pe de o parte un mare pas înainte, dar pe de altă parte este punctul care lasă multe locuri de interpretare.

Dacă în ceea ce privește inventarierea persoanelor afiliate, ANAF ar putea folosi cu ușurință baza de date Orbis, în ceea ce privește modalitățile de colectare a informațiilor cu privire la valorile tranzacțiilor și mai ales cu privire la modalitățile de identificare a eventualelor abateri a acestor tranzacții de la valoarea de piață în afara unei inspecții fiscale, lucrurile sunt neclare.

În plus, având în vedere recenta reorganizare a ANAF și mai ales lipsei de expertiză a personalului din anumite administrații județene cu privire la analiza dosarului prețurilor de transfer, în ciuda faptului că au trecut totuși deja mai bine de zece ani de la legiferarea conținutului dosarului prețurilor de transfer, este de așteptat că planul de a instrui inspectorii în verificarea tranzacțiilor intra-grup nu o să aibă efectele scontate.

3. Introducerea în declarația 394 “Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional” a unei casete în vederea bifării tranzacțiilor cu persoanele afiliate

Deși ANAF a specificat în planul de măsuri faptul că se dorește doar introducerea în declarația 394 a unei simple casete în vederea bifării existenței tranzacțiilor cu persoanele afiliate, este de așteptat să vedem modificări mai ample cu atât mai mult cu cât la măsura precedentă s-a specificat clar că se dorește să existe o inventariere clară a tranzacțiilor cu părți afiliate.

Astfel, nu ar fi deloc o surpriză ca la momentul operării modificărilor la declarația 394 să vedem pe lângă bifa cu privire la existența de tranzacții cu persoane afiliate, o bifă cu privire la existența unui dosar al prețurilor de transfer și respectiv o segregare a achizițiilor și livrărilor în relația cu părți afiliate și respectiv în relația cu părți independente.

4. Alte măsuri cu impact indirect asupra modului în care companiile își gestionează prețurile de transfer

În plus față de măsurile care pot afecta direct modul în care companiile gestionează prețurile de transfer, în planul de măsuri pentru eficientizarea gradului de colectare la bugetul general consolidate, mai sunt prezentate și câteva alte măsuri cu impact indirect.

Dintre acestea, diminuarea numărului de inspecții fiscale dedicate soluționării rambursărilor de TVA este de așteptat că o să conducă implicit la un număr mai mic de solicitări privind pregătirea dosarului prețurilor de transfer.

Pe de altă parte, măsura privind deschiderea procedurii insolvenței numai dupa stabilirea obligațiilor fiscale suplimentare datorate bugetului general consolidat va conduce în mod inevitabil la solicitarea unui număr mai mare de dosare de prețuri de transfer contribuabililor care vor să-și declare insolvența.

În încheiere, salutăm noul plan de măsuri de eficientizare a colectării la bugetul general consolidat, dar mai ales sperăm să vedem și o implementare practică eficientă care nu va împovăra și mai tare din punct de vedere administrativ contribuabilii.

În măsura în care doriți să aflați mai multe detalii despre cum vă puteți pregăti pentru a întâmpina noile măsuri anunțate de ANAF cu impact asupra prețurilor de transfer, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

lista mari contribuabiliDetalii +

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

studiul de benchmarking baze de dateDetalii +

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transfer due diligenceDetalii +

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!