Article also available in / Articol disponibil și în limba: English (Engleză)
Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020
articol publicat în 22 septembrie 2020
- Criteriile pe care ANAF le folosește în analiza de risc. Am publicat un articol în care sunt prezentate unele dintre criteriile pe care noi le-am văzut aplicate de autoritățile fiscale în selecția contribuabililor la care se demarează inspecții fiscale. Articol apărut și în hotnews.ro.
- ÎCCJ a decis că dreptul de prescripție fiscală este 5 ani și nu 6 așa cum insista ANAF anterior. Autoritățile fiscale țin deja cont de această decizie și în inspecțiile fiscale noi începute în 2020 se analizează perioada de până la cel mult anul 2015.
- Au fost amânate anumite termene de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (DAC6). Noile termene i.e. 31 ianuarie 2021 si 28 februarie 2021 se apropie cu pași repezi. Reamintim că amenzile pentru nedeclarare pot ajunge și până la 100.000 RON.
- A fost publicat raportul de performanță al ANAF pentru 2019. La nivelul ANAF se desfășoară activități intense de pregătire a echipelor de inspecție fiscală în domeniul prețurilor de transfer, lucru care se vede și în practică în inspecțiile de prețuri de transfer în care observăm o curiozitate mai mare decât în anii precedenți.
- ANAF a început o amplă reorganizare în februarie 2020 și a finalizat această reorganizare în iulie 2020. Cea mai importantă noutate este înființarea departamentului de risc care include specialiști statisticieni și deja în practică vedem din ce în ce mai multe inspecții fiscale bine țintite.
Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări
- OECD a publicat primele concluzii în urma analizării rapoartelor pentru fiecare țară în parte CbCR. Autoritățile fiscale române au acum un instrument nou pentru a identifica și controla companiile multinaționale care raportează pierderi în România și profit în alte jurisdicții.
- Clarificări importante privind obligațiile consultanților fiscali de a depune raportările DAC6. Consultanții fiscali nu vor fi obligați să efectueze raportarea în condițiile în care nu au primit acordul scris al contribuabilului pe care îl reprezintă.
- Planurile ANAF pentru anul acesta și anul 2021. Planul autorităților fiscale include extinderea inspecțiilor fiscale la nivelul comercianților online și creșterea numărului de proceduri rapide de rambursări de TVA.
- Formatul Declarației 394 a fost modificat. Noul format al declarației 394 ajută autoritățile fiscale să includă în analizele de risc acei contribuabili cu tranzacții cu părți afiliate și să selecteze cu acuratețe mai mare contribuabilii ce urmează a fi inspectați.
- Am finalizat procesul de implementare de roboți uiPath. Folosirea automatizărilor în cadrul dosarelor de prețuri de transfer ne ajută să fim mai eficienți atât în ceea ce privește termenele de livrare cât și în ceea ce privește costurile.
Solicitați acum oferta noastră pentru pregătirea unui dosar de prețuri de transfer