lista mari contribuabili

Lista mari contribuabili 2021 [XLS] și obligații pe care aceștia le au

articol publicat în 13 noiembrie 2021

Lista mari contribuabili reprezintă o centralizare a companiilor care îndeplinesc unul sau mai multe din criteriile stabilite de administrația fiscală din România, după cum va fi explicat pe parcursul acestui articol.

Ultima versiune a listei a fost pusă la dispoziția publicului cu cinci ani în urmă, la sfârșitul anului 2016, astfel că aducerea în prezent a acesteia era deja imperios necesară.

lista mari contribuabili

Mai mult, încadrarea companiilor în lista mari contribuabili aduce cu sine pentru acestea o serie de schimbări în cadrul îndeplinirii obligațiilor de natură fiscală în domeniul prețurilor de transfer, dacă desfășurau tranzacții cu părțile sale afiliate – această condiție fiind aplicabilă în majoritatea cazurilor.

Descărcați mai jos lista oficială de mari contribuabili și verificați dacă societatea pe care o reprezentați se află pe această listă. Completând formularul de mai jos, veți primi acces la actuala listă de mari contribuabili în format MS Excel [XLS] direct la adresa de e-mail furnizată de dumneavoastră.

Notă: aceasta este lista oficială de companii publicată de ANAF în baza Ordinului nr. 1721/03.11.2021 privind criteriile de clasificare a marilor contribuabili dar procesată de ATIPIC Solutions în scopul reconcilierii cu acele companii care se regăseau și în lista din 2016.

Companiile încadrate ca mari contribuabili în clasificarea ANAF – criterii financiar-contabile vs. criterii fiscale

Deschidem această secțiune prin a clarifica faptul că acele companii care sunt desemnate entități mari din punct de vedere contabil nu intră automat pe lista mari contribuabili din perspectivă fiscală.

Criteriile financiar-contabile de clasificare a companiilor

Vorbim astfel de o serie de criterii contabile care clasifică societățile ca fiind entități mari dacă cel puțin două din următoarele sunt îndeplinite la data bilanțului: (i) totalul activelor de 17,5 milioane RON, (ii) cifra de afaceri netă de 35 milioane RON sau (iii) un număr mediu de salariați în cursul exercițiului financiar de 50.

Încadrarea unei societăți în această categorie de natură financiar contabilă a entităților mari va rezulta în obligații de raportare financiar-contabilă mai complexe față de o entitate mică sau mijlocie, iar situațiile financiare ale acestora vor fi supuse auditului statutar.

Criteriile folosite de ANAF în alcătuirea listei de mari contribuabili

Lista mari contribuabili 2021 ANAF

Pe de altă parte, marii contribuabili din perspectiva fiscală a ANAF sunt selectați în baza unui algoritm complex de selecție, format din trei categorii de criterii:

(i) Criterii specifice privind activitatea desfășurată (e.g. societăți bancare, de asigurări), investițiile derulate (i.e. minim 10 milioane EUR în maxim trei ani de la data înființării) sau calitatea de membru al unui grup fiscal unic;

(ii) Criteriul de bază reprezentând agregarea proporțională a unor indicatori financiari: cifra de afaceri 50%, obligațiile fiscale declarate 30% și cheltuielile cu personalul 20%;

(iii) Criteriul de continuitate vizând excluderea societăților prin neîndeplinirea criteriului de bază după trei ani consecutivi, sau prin deschiderea unor proceduri legale precum insolvență, faliment, divizare, reorganizare, fuziuni – în anumite condiții.

Aceste criterii au fost selectate pentru a rezulta un eșantion de societăți cu cea mai mare importanță fiscală pentru autoritățile locale, prin prisma veniturilor bugetare preconizate a fi obținute în baza activităților acestora – ponderea din total adusă de marii contribuabili fiind estimată la 50%. Ne așteptăm astfel ca toți marii contribuabili să fie entități mari din punct de vedere contabil, însă nu și invers.

Ce se întâmplă cu o companie care apare pe noua lista mari contribuabili ANAF în 2021

Principalul rezultat al acestei clasificări fiscale pentru o societate este că administrarea fiscală a companiilor va fi strămutată de la contribuabili mici / mijlocii la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Spre exemplu, dacă anterior o companie era încadrată pe listele de contribuabili mijlocii și era în administrarea fiscală a Direcției de Administrare Fiscală Regionale / Județene, o dată ce compania este încadrată pe noua listă de mari contribuabili din 2021, administrarea fiscală a acesteia va fi făcută de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se publică noua listă (i.e. începând cu 1 ianuarie 2022 în cazul de față).

De asemenea, trebuie amintit și că marii contribuabili au și obligații suplimentare. Una dintre aceste obligații suplimentare se referă la pregătirea anuală a dosarului prețurilor de transfer despre care discutăm pe larg mai jos.

Obligațiile companiilor care se regasesc in lista mari contribuabili din perspectiva prețurilor de transfer

Pe lângă aspectele administrative pe care societățile aflate pe lista mari contribuabili trebuie să le aibă în vedere, statutul de mare contribuabil vine și cu o serie de schimbări ale obligațiilor de natură fiscală.

Aducând în prim plan legislația de prețuri de transfer în vigoare în România în 2021, reiterăm faptul că marii contribuabili au obligația pregătirii anuale a dosarului de prețuri de transfer (până la data depunerii declarațiilor fiscale anuale de impozit pe profit i.e. 25 martie) dacă efectuează tranzacții intra-grup ce depășesc oricare din pragurile:

  • 200.000 EUR în cazul dobânzilor;
  • 250.000 EUR în cazul serviciilor; și/sau
  • 350.000 EUR în cazul tranzacțiilor cu bunuri tangibile și/sau intangibile.

Amenzile pentru nepregătirea sau neprezentarea dosarului prețurilor de transfer de către marii contribuabili pot ajunge până la 27.000 RON. Cu toate acestea mai sunt și alte tipuri de penalități ce pot avea un impact semnificativ.

În cazul în care contribuabilii mari desfășoară tranzacții cu valori între pragurile de mai sus și cele enumerate mai jos, aceștia au obligația de a pregăti și prezenta dosarul prețurilor de transfer doar la solicitarea oficială a autorităților fiscale:

  • 50.000 EUR în cazul dobânzilor;
  • 50.000 EUR în cazul serviciilor; și/sau
  • 100.000 EUR în cazul tranzacțiilor cu bunuri tangibile și/sau intangibile.

În cazul primirii de către contribuabilii mari care se încadrează în această a doua categorie a unei solicitări oficiale de pregătire și prezentare a dosarului prețurilor de transfer, termenul inițial de depunere va fi de 30 până la 60 de zile de la data primirii solicitării transmise de către autoritățile fiscale, cu posibilitatea de a fi prelungit cu cel mult 30 de zile.

Astfel, dacă societatea pe care o reprezentați capătă statutul de mare contribuabil și desfășoară tranzacții cu părțile sale afiliate, trebuie să aveți în vedere toate aceste aspecte privind obligația pregătirii documentației de prețuri de transfer.

Lista mari contribuabili 2021 – industrii potențial vizate

Pornind de la criteriile fiscale în vigoare privind încadrarea societăților în lista mari contribuabili, echipa ATIPIC Solutions a centralizat peste 1.800 de noi companii care sunt parte din această listă comparativ cu lista de mari contribuabili anterior publicată în 2016.

Din punct de vedere al industriei care conduce clasamentul de componență, putem menționa de departe comerțul cu ridicata și cu amănuntul, precum și a producătorilor alimentari și a produselor din tutun, cu peste 500 de companii din total. Considerăm această pondere ridicată ca fiind rezultatul creșterii apetitului de cumpărare al consumatorilor români în anul 2020, perioadă considerată apogeul comerțului online.

Mai mult, în sprijinul acestor distribuitori și producători au venit societățile din domeniile transporturilor, mărfurilor și depozitării acestora, cu peste 90 de companii noi în componența listei.

De asemenea, pe fondul izolării generale a populației în contextul pandemiei Covid-19 și descoperirea nevoilor de îmbunătățire a condițiilor de locuire, se poate observa o constituență semnificativă a societăților operând în domeniul construcțiilor.

În concluzie, dacă societatea pe care o reprezentați are profilul unui distribuitor, transportator sau dezvoltator în sectorul construcțiilor, iar anul 2020 a adus creșteri substanțiale, există o șansă reală de a se afla în lista mari contribuabili 2021.

Verificați dacă societatea pe care o reprezentați se află în noua lista mari contribuabili ANAF 2021

Completând formularul de mai jos, veți primi acces la actuala listă oficială de mari contribuabili în format MS Excel [XLS] direct la adresa de e-mail furnizată de dumneavoastră.

Notă: aceasta este lista oficială de companii publicată de ANAF în baza Ordinului nr. 1721/03.11.2021 privind criteriile de clasificare a marilor contribuabili dar procesată de ATIPIC Solutions în scopul reconcilierii cu acele companii care se regăseau și în lista din 2016.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

studiul de benchmarking baze de dateDetalii +

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transfer due diligenceDetalii +

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITAȚI O OFERTĂ PARTICULARIZATĂ!

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!