10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

Acest articol este disponibil de asemenea în limba: enEngleză

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

articol publicat în 17 aprilie 2017

Zicala că „evaluarea este mai mult o artă decât o știință” este de asemenea aplicabilă și prețurilor de transfer. Această afirmație este validată în special de faptul că adesea interpretarea legislației de prețuri de transfer este subiectivă.

Această subiectivitate în interpretarea legislației de prețuri de transfer poate genera dispute cu autoritățile fiscale care pot avea uneori o viziune diferită față de viziunea pe care au avut-o contribuabilii la efectuarea tranzacțiilor intra-grup.

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivitCompaniile sunt conștiente de aceste probleme și încearcă să atenueze surprizele ce ar putea apărea în cadrul unei inspecții fiscale prin alocarea mai multor resurse atât în etapele de dinaintea desfășurării tranzacțiilor intra-grup cât și pentru pregătirea dosarului prețurilor de transfer și eventual susținerea acestuia în fața autorităților fiscale.

Prima provocare cu care se confruntă companiile este găsirea consultantului de prețuri de transfer potrivit, care să se folosească de cunoștințele și experiența sa pentru a diminua riscurile derivate din tranzacțiile intra-grup. Prin urmare, vom enumera mai jos câteva reguli de urmat pentru identificarea și alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit:

1. Nu acceptați oferte care par prea bune pentru a fi adevărate

Nu sunt! Este o regulă de urmat nu numai în selectarea consultantului de prețuri de transfer ci și în selectarea oricărui alt prestator de servicii.

De obicei, atunci când ofertele primite diferă semnificativ este posibil să fie diferențe și în sfera de cuprindere a serviciilor. Încercați să înțelegeți care sunt acele diferențe înainte de a lua o decizie.

2. Pregătiți încă din faza de ofertare o listă completă și exactă cu tranzacțiile intra-grup

Încercați să includeți în această listă toate informațiile solicitate de consultant, inclusiv valorile anuale aferente acestor tranzacții și modalitățile de stabilire a prețurilor de transfer.

Nu acceptați o ofertă pregătită pe baza tranzacțiilor din anii anteriori – aproape tot timpul vor exista noi tranzacții de la an la an care ar putea să genereze o dublare a onorariului acceptat inițial.

3. Solicitați consultantului de prețuri de transfer să descrie modul de desfășurare a proiectului

În cazul în care în descrierea consultantului de prețuri de transfer nu se face referire și la procesul de revizuire, cereți să descrie și acest proces. Toată lumea face greșeli, dar un proces de revizuire în care orice document este revizuit de cel puțin o persoană va elimina aproape orice greșeală ce ar putea apărea în raportul final.

Este important ca fiecare număr, fiecare cuvânt și fiecare raționament folosite în redactarea raportului final să fie verificate cu adevărat de două ori – pentru a face acest lucru, persoana care revizuiește trebuie să petreacă un număr semnificativ de ore pentru a reciti, a face conexiunile necesare și pentru a face ajustările finale.

4. Solicitați o listă cu proiectele de referință ale consultantului de prețuri de transfer

Aproape toți consultanții vă vor trimite o listă cu proiectele lor de referință atunci când vor trimite propunerea.

încercați să găsiți în această listă cel puțin două companii unde aveți și dumneavoastră cunoștințe și întrebați dacă există nemulțumiri față de consultantul respectiv.

Dacă nu cunoașteți niciuna dintre companiile de referință listate de consultant, alegeți aleatoriu trei companii și solicitați consultantului de prețuri de transfer detaliile de contact ale companiilor respective.

Este un proces care poate părea ciudat pentru toate părțile implicate dar este de o importanță vitală dacă nu doriți să ajungeți să plătiți un consultant care să livreze un raport necorespunzător.

5. Nu vă așteptați ca problemele de prețuri de transfer rezultate din tranzacțiile desfășurate în trecut să fie rezolvate de consultantul de prețuri de transfer

Nimeni nu poate face acest lucru!

Consultanții buni de prețuri de transfer au vaste cunoștințe de contabilitate, audit financiar, drept, fiscalitate și statistică dar consultanții excepționali de prețuri de transfer trebuie să fie foarte buni strategi și să aibă capacitatea de a empatiza.

6. Nu negociați

Atunci când un consultant transmite o ofertă, are obiectivul clar de a câștiga proiectul cu atât mai mult atunci când oferta transmisă este într-un format care este clar că presupune un volum de muncă semnificativ.

Oferta este în general gândită ca și în alte domenii, plecând de la structura de costuri. Când se negociază prețul, implicit se aplică presiune asupra costurilor și în consecință asupra celor care lucrează efectiv pe proiect.

În cele din urmă, dacă chiar vă doriți să lucrați cu un anume consultant și aveți un buget limitat cel mai bine ar fi să invitați consultantul respectiv la o discuție în care să-i explicați deschis problema și să găsiți împreună o soluție care să vină în întâminarea nevoilor ambelor părți (spre exemplu, în cazul dosarului prețurilor de transfer puteți ajunge la concluzia că pentru anumite tranzacții riscul de ajustare este mai mic decât costul de documentare și eliminând acele tranzacții din sfera de cuprindere a serviciilor consultantul se poate încadra în bugetul dat).

7. Nu alegeți numele, compania sau partenerul responsabil

Stabiliți o întâlnire cu managerul care se va ocupa efectiv de proiect și încercați să aflați cât mai multe informații despre acesta din cât mai multe surse.

Nu spunem că alegând o companie cu renume sau un partener care poate are o anumită reputație este o alegere greșită, dar câteodată este mai bine să „suflați și în iaurt” pentru a crește șansele ca la sfârșit să primiți un proiect pe ale cărui rezultate să vă puteți baza.

8. Cereți CV-ul managerului de proiect

Ar trebui să urmăriți specific câți ani / câte ore de experiență are exclusiv în proiecte de prețuri de transfer.

Nu doriți să lucrați cu un consultant care nu are experiență relevantă în proiecte de prețuri de transfer cu atât mai mult cu cât, pe lângă vastele cunoștințe necesare în gestionarea unui proiect de prețuri de transfer, în cele din urmă un proiect de succes implică (i) anticiparea așteptărilor inspectorilor și (ii) cunoașterea în avans a problemelor cu care se confruntă industria în care activează compania dumneavoastră.

9. Solicitați ca în onorariu să se includă costurile complete

Pe parcursul unui proiect pot într-adevar sa apara diverse costuri ocazionale însă costurile cu o deplasare la sediul dumneavoastră și costurile de curierat sunt cunoscute de la bun început.

Astfel, recomandăm să solicitați consultantului de prețuri de transfer de la bun început includerea în cotația sa a costurilor cu o deplasare de o zi și a costurilor de curierat.

10. Nu presupuneți că prin contractarea unui anumit consultant de prețuri de transfer acesta va rezolva garantat problema

Nici un consultant de prețuri de transfer nu își permite să întreprindă acțiuni prin care să obțină garantat rezultatele dorite, mai ales dacă lucrează pentru o companie / rețea internațională. Este indicat ca mai degrabă să vă asigurați că primiți un raport final și o strategie de apărare de o calitate excepțională.

În cele din urmă, sfatul nostru este să vă urmați instinctul atunci când alegeți un consultant de prețuri de transfer, dar numai după ce v-ați întâlnit personal cu cel care se va ocupa efectiv de proiectul dumneavoastră.

Dacă nu sunteți convins de calitățile unui consultant de la prima întâlnire, cereți o a doua întâlnire sau încercați să solicitați referințe unei terțe părți care a lucrat în trecut cu respectivul consultant.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!

TOP