alegere consultant de preturi de transfer

Article also available in / Articol disponibil și în limba: enEnglish (Engleză)

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

articol publicat în 17 aprilie 2017

Zicala că „evaluarea este mai mult o artă decât o știință” este de asemenea aplicabilă și prețurilor de transfer. Această afirmație este validată în special de faptul că adesea interpretarea legislației de prețuri de transfer este subiectivă.

Această subiectivitate în interpretarea legislației de prețuri de transfer poate genera dispute cu autoritățile fiscale care pot avea uneori o viziune diferită față de viziunea pe care au avut-o contribuabilii la efectuarea tranzacțiilor intra-grup.

alegere consultant de preturi de transfer

Companiile sunt conștiente de aceste probleme și încearcă să atenueze surprizele ce ar putea apărea în cadrul unei inspecții fiscale prin alocarea mai multor resurse atât în etapele de dinaintea desfășurării tranzacțiilor intra-grup cât și pentru pregătirea dosarului prețurilor de transfer și eventual susținerea acestuia în fața autorităților fiscale.

Prima provocare cu care se confruntă companiile este găsirea consultantului de prețuri de transfer potrivit, care să se folosească de cunoștințele și experiența sa pentru a diminua riscurile derivate din tranzacțiile intra-grup. Prin urmare, vom enumera mai jos câteva reguli de urmat pentru identificarea și alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit:

1. Consultantul trebuie să aibă acces legal la bazele de date acceptate de către autoritățile fiscale

Conform Ordinului 442/2016 și jurisprudenței în materie de prețuri de transfer, autoritățile fiscale pot verifica studiile de comparabilitate prezentate de contribuabil în cadrul dosarului prețurilor de transfer în aceeași bază de date folosită de către contribuabil.

În anumite situații, pentru a putea face acest lucru, autoritățile fiscale vor trebui să primească datele de acces la bazele de date de la contribuabilul inspectat.

Pentru ca contribuabilul să poată furniza datele de acces, ar trebui ca acel consultant cu care lucrează să aibă atât la momentul pregătirii dosarului prețurilor de transfer cât și la un moment ulterior (i.e. când se va desfășura inspecția de prețuri de transfer) acces la bazele de date.

Pe de altă parte, trebuie luat în calcul faptul că în cazul care studiile de comparabilitate sunt efectuate în aceleași baze de date cu cele folosite de către autoritățile fiscale, acestea din urmă folosesc propriile licențe și astfel procesul de verificare a studiilor de comparabilitate este semnificativ simplificat evitându-se orice fel de discuții adiționale pe seama modului de funcționare a bazei de date.

2. Pregătiți încă din faza de ofertare o listă completă și exactă cu tranzacțiile intra-grup

Încercați să includeți în această listă toate informațiile solicitate de consultant, inclusiv valorile anuale aferente acestor tranzacții și modalitățile de stabilire a prețurilor de transfer.

Nu acceptați o ofertă pregătită pe baza tranzacțiilor din anii anteriori – aproape tot timpul vor exista noi tranzacții de la an la an care ar putea să genereze o dublare a onorariului acceptat inițial.

3. Solicitați consultantului de prețuri de transfer să descrie modul de desfășurare a proiectului

În cazul în care în descrierea consultantului de prețuri de transfer nu se face referire și la procesul de revizuire, cereți să descrie și acest proces. Toată lumea face greșeli, dar un proces de revizuire în care orice document este revizuit de cel puțin o persoană va elimina aproape orice greșeală ce ar putea apărea în raportul final.

Este important ca fiecare număr, fiecare cuvânt și fiecare raționament folosite în redactarea raportului final să fie verificate cu adevărat de două ori – pentru a face acest lucru, persoana care revizuiește trebuie să petreacă un număr semnificativ de ore pentru a reciti, a face conexiunile necesare și pentru a face ajustările finale.

4. Asigurați-vă că rata de succes a consultantului în proiecte similare este adecvată

Dintre toate aspectele financiar-contabile, aria prețurilor este printre cele mai noi și susceptibilă interpretărilor, fiind în consecință și o arie în care adesea se pot face greșeli.

Pentru a evita riscul de a se face orice fel de greșeli este indicat să alegeți un consultant care nu numai că are o experiență relevantă în industria din care compania pe care o reprezentați face parte, dar care are în același timp o rată de succes adecvată.

5. Analiza prețurilor de transfer vizează tranzacții desfășurate în anii anteriori care nu mai pot fi modificate

Având în vedere că tranzacțiile pe care un consultant de prețuri de transfer trebuie să le analizeze în cadrul unui dosar de prețuri de transfer s-au desfășurat în trecut, acestea nu mai pot fi modificate nici măcar de consultantul de prețuri de transfer.

Tot ceea ce poate un consultant bun de prețuri de transfer este să identifice o justificare a prețurilor care să fie particularizată în detaliu modelului de business al companiei pe care o reprezentați.

6. Discutați deschis cu privire la bugetul alocat unui proiect de prețuri de transfer

Atunci când un consultant transmite o ofertă, are obiectivul clar de a câștiga proiectul cu atât mai mult atunci când oferta transmisă este într-un format care este clar că presupune un volum de muncă semnificativ.

Oferta este în general gândită ca și în alte domenii, plecând de la structura de costuri. Când se negociază prețul, implicit se aplică presiune asupra costurilor și în consecință asupra celor care lucrează efectiv pe proiect.

În cele din urmă, dacă chiar vă doriți să lucrați cu un anume consultant și aveți un buget limitat cel mai bine ar fi să invitați consultantul respectiv la o discuție în care să-i explicați deschis problema și să găsiți împreună o soluție care să vină în întâminarea nevoilor ambelor părți (spre exemplu, în cazul dosarului prețurilor de transfer puteți ajunge la concluzia că pentru anumite tranzacții riscul de ajustare este mai mic decât costul de documentare și eliminând acele tranzacții din sfera de cuprindere a serviciilor consultantul se poate încadra în bugetul dat).

7. Alegeți persoana și nu compania

Stabiliți o întâlnire cu managerul care se va ocupa efectiv de proiect și încercați să aflați cât mai multe informații despre acesta din cât mai multe surse.

Nu spunem că alegând o companie cu renume sau un partener care poate are o anumită reputație este o alegere greșită, dar câteodată este mai bine să „suflați și în iaurt” pentru a crește șansele ca la sfârșit să primiți un proiect pe ale cărui rezultate să vă puteți baza.

8. Cereți CV-ul managerului de proiect

Ar trebui să urmăriți specific câți ani / câte ore de experiență are exclusiv în proiecte de prețuri de transfer.

Nu doriți să lucrați cu un consultant care nu are experiență relevantă în proiecte de prețuri de transfer cu atât mai mult cu cât, pe lângă vastele cunoștințe necesare în gestionarea unui proiect de prețuri de transfer, în cele din urmă un proiect de succes implică (i) anticiparea așteptărilor inspectorilor și (ii) cunoașterea în avans a problemelor cu care se confruntă industria în care activează compania dumneavoastră.

9. Solicitați ca în onorariu să se includă costurile complete

Pe parcursul unui proiect pot într-adevar sa apara diverse costuri ocazionale însă costurile cu o deplasare la sediul dumneavoastră și costurile de curierat sunt cunoscute de la bun început.

Astfel, recomandăm să solicitați consultantului de prețuri de transfer de la bun început includerea în cotația sa a costurilor cu o deplasare de o zi și a costurilor de curierat.

10. Nu presupuneți că prin contractarea unui anumit consultant de prețuri de transfer acesta va rezolva garantat problema

Nici un consultant de prețuri de transfer nu își permite să întreprindă acțiuni prin care să obțină garantat rezultatele dorite, mai ales dacă lucrează pentru o companie / rețea internațională. Este indicat ca mai degrabă să vă asigurați că primiți un raport final și o strategie de apărare de o calitate excepțională.

În cele din urmă, sfatul nostru este să vă urmați instinctul atunci când alegeți un consultant de prețuri de transfer, dar numai după ce v-ați întâlnit personal cu cel care se va ocupa efectiv de proiectul dumneavoastră.

Dacă nu sunteți convins de calitățile unui consultant de la prima întâlnire, cereți o a doua întâlnire sau încercați să solicitați referințe unei terțe părți care a lucrat în trecut cu respectivul consultant.

ATIPIC Solutions este o companie independentă, specializată în consultanță de prețuri de transfer și consultanță DAC6.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

lista mari contribuabiliDetalii +

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

studiul de benchmarking baze de dateDetalii +

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transfer due diligenceDetalii +

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!