tranzactii M&A preturi de transfer

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

articol publicat în 2 octombrie 2020

În cadrul oricărui proces de fuziuni sau achiziții, raportul de Due Dilligence evaluează starea prezentă și viitoare a companiei-țintă din punct de vedere comercial, financiar și fiscal, astfel stând la baza unei decizii de achiziție informate, precum și la succesul ulterior al tranzacției de M&A

tranzactii M&A preturi de transfer

Propunem însă, în cadrul acestui articol, explorarea numeroaselor riscuri care provin dintr-o zonă cu puternic impact asupra rezultatului unei achiziții sau fuziuni, zonă adesea trecută cu vederea sau tratată superficial în momentul pregătirii unui astfel de raport: prețurile de transfer.

De asemenea, pentru minimizarea sau chiar combaterea acestor riscuri, am pregătit pentru dumneavoastră o listă de verificări pe care echipele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence să o poată aplica facil în cadrul acestui proces – o puteți accesa la finalul acestui articol.

Contextul actual al pieței de M&A în România

În această perioadă post-pandemică se creează contextul potrivit să vedem mai des în piață un comportament sell-side din ce în ce mai oportunist.

Multe dintre companiile care au traversat cu dificultate primele trei trimestre ale anului 2020 ar putea decide să transfere cât mai rapid problema în alte mâini la un preț cât mai avantajos, piața de M&A din România fiind astfel predispusă la intrarea unor noi jucători ce vor încerca să profite de oportunitatea împrejurărilor.

Un astfel de context trebuie să motiveze un comportament buy-side cât mai prudent, care să anticipeze și să evalueze cu precizie riscurile financiare pe care le va presupune o tranzacție de M&A în perioada următoare – instrumentul potrivit fiind evident, raportul de Due Dilligence.

Astfel, persoanele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence trebuie să aibă în vedere și zona prețurilor de transfer.

Omisiunea acestuia ar putea influența o decizie de achiziție defectuoasă care să conducă la pierderi financiare considerabile ulterioare pentru cumpărător, prin posibila materializare a riscurilor provenite din această zonă.

Riscurile derivate din prețurile de transfer în cazul unei tranzacții

1. Risc crescut de inspecție fiscală

O tranzacție de tipul unei fuziuni, divizări sau transfer de business poate trage semnale de alarmă autorităților fiscale în cadrul analizelor de risc derulate de acestea prin prisma unor variații asupra rezultatelor financiar-contabile ale companiilor implicate, majorând riscul unei potențiale inspecții fiscale ulterioare.

Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări +

În plus, aflându-ne într-o perioadă în care autoritățile fiscale române lucrează la un plan național pentru restabilirea bugetului, prețurile de transfer fiind în prim-planul acestei direcții, se observă chiar o intensificare a acțiunilor de inspecție fiscală în această zonă.

2. Pierderi financiare – amenzi, ajustări sau estimări, penalități, dobânzi de întârziere

Astfel, în funcție de categoria de contribuabili din care face parte, trebuie să vă asigurați că societatea achiziționată pregătește dosarul prețurilor de transfer și îl poate pune la dispoziția echipelor de inspecție fiscală în timpul alocat conform legii. Amenzile pentru neprezentarea sau prezentarea unui dosar incomplet pot ajunge până la 27.000 RON.

Solicitați acum oferta noastră pentru asistență în prețuri de transfer pe parcursul unei tranzacții de M&A

Mai mult, acest aspect oferă autorităților fiscale dreptul de a estima și ajusta prețurile de transfer ale tranzactiilor intra-grup pe care compania în cauză le-a derulat in perioada anterioară inspecției.

Acest scenariu creează posibilitatea unor pierderi importante de resurse financiare pentru cumpărător – sume din ajustările de prețuri de transfer, fie diminuarea pierderilor sau chiar impunerea impozitului pe profit suplimentar, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere.

3. Dificultăți în gestionarea solicitărilor autorităților fiscale ulterior preluării

Chiar și într-un scenariu în care aceste sume nu sunt considerate substanțiale (deși greu de crezut, având în vedere agresivitatea autorităților observată în practică), cumpărătorul va irosi resurse importante de timp pentru obținerea sau pregătirea documentelor ce trebuie puse la dispoziția echipei de inspecție ulterior preluării, precum și cu discuțiile din timpul inspecției sau chiar cu potențiale litigii.

Conversați cu noi pe chat dacă aveți întrebări +

Acest punct este deosebit de important dacă ținem cont de probabilitatea ca persoanele care au lucrat inițial la pregătirea acestei documentații să nu mai facă parte din noua organizație. Astfel, orice interacțiune cu autoritățile, apărută ulterior încheierii tranzacției, va pune o presiune însemnată asupra noii entități.

4. Risc operațional post-tranzacție cu sursa în contractele intra-grup

Consecințele tratării cu superficialitate a prețurilor de transfer în decizia de achiziție sunt și de ordin comercial, nu doar financiar. O companie care derulează tranzacții cu părți afiliate cu o importantă pondere în cifra sa de afaceri trebuie să pună un accent important asupra contractelor care stau la baza acestora.

Orice discrepanțe între contracte și modul real în care tranzacțiile se desfășoară își pot evidenția efectele abia după încheierea tranzacției: dificultăți în a alinia noile contracte la fluxul real de activitate al companiei, o posibilă întrerupere a activităților de afaceri, precum și un risc crescut de dispute în cazul unei potențiale inspecții fiscale.

Solicitați acum oferta noastră pentru evaluarea riscurilor de prețuri de transfer în cadrul unei tranzacții de M&A

În plus, rezultatele financiare ale companiei-țintă pot fi impactate direct, în anumite situații, de către prețurile de transfer. În consecință, influența acestora trebuie luată în vedere în stabilirea valorii de achiziție, mai ales considerând posibilitatea ca părțile afiliate cu care compania-țintă derula tranzacții intra-grup să solicite modificarea prețurilor contractuale ulterior momentului încheierii tranzacției.

Tranzacții M&A – accent pe informare, documentare și prudență

Orice zone de risc identificate la nivelul companiei-țintă pot avea un impact major asupra deciziei de achiziție. Chiar dacă aceasta rămâne una pozitivă, pentru a minimiza impactul financiar ulterior este esențial ca aceste discrepanțe să fie adresate în contractul de achiziție prin includerea unor măsuri de contingență care să protejeze succesul afacerii ulterior achiziției sau fuziunii.

Astfel, pentru a evalua aceste riscuri care își pot avea sursa din zona prețurilor de transfer, respectiv combaterea acestora înainte ca acestea să se materializeze, abordarea prudentă – ce va fi esențială pentru zona de buy-side în perioada următoare – este includerea unei liste de verificări a zonei prețurilor de transfer în procesul de Due Dilligence. 

Solicitați prin completarea formularului de mai sus această listă de verificări, cuprinzând cele 5 etape de analiză pentru minimizarea riscurilor descrise în prezentul articol.

  •  
  •  
  •  
  •  

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Detalii +21 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +13 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +12 octombrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

analiza risc fiscal anafDetalii +22 septembrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +22 septembrie 2020 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +13 decembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +13 decembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +08 octombrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +08 octombrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +05 septembrie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +11 august 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +15 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +14 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +03 iulie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2019

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +31 mai 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +06 mai 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +29 martie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +28 martie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +27 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +15 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +14 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +06 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +02 februarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +24 ianuarie 2019 By ATIPIC in Uncategorized @ro

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +12 octombrie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +12 iulie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +30 martie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +19 martie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +20 februarie 2018 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +22 noiembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +18 noiembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +30 septembrie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +27 iunie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +17 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +09 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +08 aprilie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +30 martie 2017 By ATIPIC in Uncategorized @ro

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITAȚI O OFERTĂ PARTICULARIZATĂ!

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!

Abonați-vă acum la buletinul nostru informativ și veți primi gratuit unul dintre ghidurile:

1# Care sunt situațiile comune când există un risc iminent de declanșare a unei inspecții fiscale de fond

2# Ce ar trebui să facă companiile  mari ca să evite disputele de prețuri de transfer cu autoritățile fiscale

3# Minimizarea riscurilor de prețuri de transfer în tranzacțiile de M&A

4# DAC6. Elemente strategice pentru o conformare de succes

Nu, nu vreau nici unul din ghidurile ATIPIC Solutions >>>>