Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence
articol publicat în 2 octombrie 2020
În cadrul oricărui proces de fuziuni sau achiziții, raportul de Due Dilligence evaluează starea prezentă și viitoare a companiei-țintă din punct de vedere comercial, financiar și fiscal, astfel stând la baza unei decizii de achiziție informate, precum și la succesul ulterior al tranzacției de M&A.
Propunem însă, în cadrul acestui articol, explorarea numeroaselor riscuri care provin dintr-o zonă cu puternic impact asupra rezultatului unei achiziții sau fuziuni, zonă adesea trecută cu vederea sau tratată superficial în momentul pregătirii unui astfel de raport: prețurile de transfer.
De asemenea, pentru minimizarea sau chiar combaterea acestor riscuri, am pregătit pentru dumneavoastră o listă de verificări pe care echipele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence să o poată aplica facil în cadrul acestui proces – o puteți accesa la finalul acestui articol.
Contextul actual al pieței de M&A în România
În această perioadă post-pandemică se creează contextul potrivit să vedem mai des în piață un comportament sell-side din ce în ce mai oportunist.
Multe dintre companiile care au traversat cu dificultate primele trei trimestre ale anului 2020 ar putea decide să transfere cât mai rapid problema în alte mâini la un preț cât mai avantajos, piața de M&A din România fiind astfel predispusă la intrarea unor noi jucători ce vor încerca să profite de oportunitatea împrejurărilor.
Un astfel de context trebuie să motiveze un comportament buy-side cât mai prudent, care să anticipeze și să evalueze cu precizie riscurile financiare pe care le va presupune o tranzacție de M&A în perioada următoare – instrumentul potrivit fiind evident, raportul de Due Dilligence.
Astfel, persoanele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence trebuie să aibă în vedere și zona prețurilor de transfer.
Omisiunea acestuia ar putea influența o decizie de achiziție defectuoasă care să conducă la pierderi financiare considerabile ulterioare pentru cumpărător, prin posibila materializare a riscurilor provenite din această zonă.
Riscurile derivate din prețurile de transfer în cazul unei tranzacții
1. Risc crescut de inspecție fiscală
O tranzacție de tipul unei fuziuni, divizări sau transfer de business poate trage semnale de alarmă autorităților fiscale în cadrul analizelor de risc derulate de acestea prin prisma unor variații asupra rezultatelor financiar-contabile ale companiilor implicate, majorând riscul unei potențiale inspecții fiscale ulterioare.
În plus, aflându-ne într-o perioadă în care autoritățile fiscale române lucrează la un plan național pentru restabilirea bugetului, prețurile de transfer fiind în prim-planul acestei direcții, se observă chiar o intensificare a acțiunilor de inspecție fiscală în această zonă.
2. Pierderi financiare – amenzi, ajustări sau estimări, penalități, dobânzi de întârziere
Astfel, în funcție de categoria de contribuabili din care face parte, trebuie să vă asigurați că societatea achiziționată pregătește dosarul prețurilor de transfer și îl poate pune la dispoziția echipelor de inspecție fiscală în timpul alocat conform legii. Amenzile pentru neprezentarea sau prezentarea unui dosar incomplet pot ajunge până la 27.000 RON.
Mai mult, acest aspect oferă autorităților fiscale dreptul de a estima și ajusta prețurile de transfer ale tranzactiilor intra-grup pe care compania în cauză le-a derulat in perioada anterioară inspecției.
Acest scenariu creează posibilitatea unor pierderi importante de resurse financiare pentru cumpărător – sume din ajustările de prețuri de transfer, fie diminuarea pierderilor sau chiar impunerea impozitului pe profit suplimentar, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere.
3. Dificultăți în gestionarea solicitărilor autorităților fiscale ulterior preluării
Chiar și într-un scenariu în care aceste sume nu sunt considerate substanțiale (deși greu de crezut, având în vedere agresivitatea autorităților observată în practică), cumpărătorul va irosi resurse importante de timp pentru obținerea sau pregătirea documentelor ce trebuie puse la dispoziția echipei de inspecție ulterior preluării, precum și cu discuțiile din timpul inspecției sau chiar cu potențiale litigii.
Acest punct este deosebit de important dacă ținem cont de probabilitatea ca persoanele care au lucrat inițial la pregătirea acestei documentații să nu mai facă parte din noua organizație. Astfel, orice interacțiune cu autoritățile, apărută ulterior încheierii tranzacției, va pune o presiune însemnată asupra noii entități.
4. Risc operațional post-tranzacție cu sursa în contractele intra-grup
Consecințele tratării cu superficialitate a prețurilor de transfer în decizia de achiziție sunt și de ordin comercial, nu doar financiar. O companie care derulează tranzacții cu părți afiliate cu o importantă pondere în cifra sa de afaceri trebuie să pună un accent important asupra contractelor care stau la baza acestora.
Orice discrepanțe între contracte și modul real în care tranzacțiile se desfășoară își pot evidenția efectele abia după încheierea tranzacției: dificultăți în a alinia noile contracte la fluxul real de activitate al companiei, o posibilă întrerupere a activităților de afaceri, precum și un risc crescut de dispute în cazul unei potențiale inspecții fiscale.
În plus, rezultatele financiare ale companiei-țintă pot fi impactate direct, în anumite situații, de către prețurile de transfer. În consecință, influența acestora trebuie luată în vedere în stabilirea valorii de achiziție, mai ales considerând posibilitatea ca părțile afiliate cu care compania-țintă derula tranzacții intra-grup să solicite modificarea prețurilor contractuale ulterior momentului încheierii tranzacției.
Tranzacții M&A – accent pe informare, documentare și prudență
Orice zone de risc identificate la nivelul companiei-țintă pot avea un impact major asupra deciziei de achiziție. Chiar dacă aceasta rămâne una pozitivă, pentru a minimiza impactul financiar ulterior este esențial ca aceste discrepanțe să fie adresate în contractul de achiziție prin includerea unor măsuri de contingență care să protejeze succesul afacerii ulterior achiziției sau fuziunii.
Astfel, pentru a evalua aceste riscuri care își pot avea sursa din zona prețurilor de transfer, respectiv combaterea acestora înainte ca acestea să se materializeze, abordarea prudentă – ce va fi esențială pentru zona de buy-side în perioada următoare – este includerea unei liste de verificări a zonei prețurilor de transfer în procesul de Due Dilligence.
Solicitați prin completarea formularului de mai sus această listă de verificări, cuprinzând cele 5 etape de analiză pentru minimizarea riscurilor descrise în prezentul articol.