tranzactii M&A preturi de transfer due diligence

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

articol publicat în 2 octombrie 2020

În cadrul oricărui proces de fuziuni sau achiziții, raportul de Due Dilligence evaluează starea prezentă și viitoare a companiei-țintă din punct de vedere comercial, financiar și fiscal, astfel stând la baza unei decizii de achiziție informate, precum și la succesul ulterior al tranzacției de M&A

tranzactii M&A preturi de transfer

Propunem însă, în cadrul acestui articol, explorarea numeroaselor riscuri care provin dintr-o zonă cu puternic impact asupra rezultatului unei achiziții sau fuziuni, zonă adesea trecută cu vederea sau tratată superficial în momentul pregătirii unui astfel de raport: prețurile de transfer.

De asemenea, pentru minimizarea sau chiar combaterea acestor riscuri, am pregătit pentru dumneavoastră o listă de verificări pe care echipele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence să o poată aplica facil în cadrul acestui proces – o puteți accesa la finalul acestui articol.

Contextul actual al pieței de M&A în România

În această perioadă post-pandemică se creează contextul potrivit să vedem mai des în piață un comportament sell-side din ce în ce mai oportunist.

Multe dintre companiile care au traversat cu dificultate primele trei trimestre ale anului 2020 ar putea decide să transfere cât mai rapid problema în alte mâini la un preț cât mai avantajos, piața de M&A din România fiind astfel predispusă la intrarea unor noi jucători ce vor încerca să profite de oportunitatea împrejurărilor.

Un astfel de context trebuie să motiveze un comportament buy-side cât mai prudent, care să anticipeze și să evalueze cu precizie riscurile financiare pe care le va presupune o tranzacție de M&A în perioada următoare – instrumentul potrivit fiind evident, raportul de Due Dilligence.

Astfel, persoanele responsabile cu pregătirea raportului de Due Dilligence trebuie să aibă în vedere și zona prețurilor de transfer.

Omisiunea acestuia ar putea influența o decizie de achiziție defectuoasă care să conducă la pierderi financiare considerabile ulterioare pentru cumpărător, prin posibila materializare a riscurilor provenite din această zonă.

Riscurile derivate din prețurile de transfer în cazul unei tranzacții

1. Risc crescut de inspecție fiscală

O tranzacție de tipul unei fuziuni, divizări sau transfer de business poate trage semnale de alarmă autorităților fiscale în cadrul analizelor de risc derulate de acestea prin prisma unor variații asupra rezultatelor financiar-contabile ale companiilor implicate, majorând riscul unei potențiale inspecții fiscale ulterioare.

În plus, aflându-ne într-o perioadă în care autoritățile fiscale române lucrează la un plan național pentru restabilirea bugetului, prețurile de transfer fiind în prim-planul acestei direcții, se observă chiar o intensificare a acțiunilor de inspecție fiscală în această zonă.

2. Pierderi financiare – amenzi, ajustări sau estimări, penalități, dobânzi de întârziere

Astfel, în funcție de categoria de contribuabili din care face parte, trebuie să vă asigurați că societatea achiziționată pregătește dosarul prețurilor de transfer și îl poate pune la dispoziția echipelor de inspecție fiscală în timpul alocat conform legii. Amenzile pentru neprezentarea sau prezentarea unui dosar incomplet pot ajunge până la 27.000 RON.

Solicitați acum oferta noastră pentru asistență în prețuri de transfer pe parcursul unei tranzacții de M&A

Mai mult, acest aspect oferă autorităților fiscale dreptul de a estima și ajusta prețurile de transfer ale tranzactiilor intra-grup pe care compania în cauză le-a derulat in perioada anterioară inspecției.

Acest scenariu creează posibilitatea unor pierderi importante de resurse financiare pentru cumpărător – sume din ajustările de prețuri de transfer, fie diminuarea pierderilor sau chiar impunerea impozitului pe profit suplimentar, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere.

3. Dificultăți în gestionarea solicitărilor autorităților fiscale ulterior preluării

Chiar și într-un scenariu în care aceste sume nu sunt considerate substanțiale (deși greu de crezut, având în vedere agresivitatea autorităților observată în practică), cumpărătorul va irosi resurse importante de timp pentru obținerea sau pregătirea documentelor ce trebuie puse la dispoziția echipei de inspecție ulterior preluării, precum și cu discuțiile din timpul inspecției sau chiar cu potențiale litigii.

Acest punct este deosebit de important dacă ținem cont de probabilitatea ca persoanele care au lucrat inițial la pregătirea acestei documentații să nu mai facă parte din noua organizație. Astfel, orice interacțiune cu autoritățile, apărută ulterior încheierii tranzacției, va pune o presiune însemnată asupra noii entități.

4. Risc operațional post-tranzacție cu sursa în contractele intra-grup

Consecințele tratării cu superficialitate a prețurilor de transfer în decizia de achiziție sunt și de ordin comercial, nu doar financiar. O companie care derulează tranzacții cu părți afiliate cu o importantă pondere în cifra sa de afaceri trebuie să pună un accent important asupra contractelor care stau la baza acestora.

Orice discrepanțe între contracte și modul real în care tranzacțiile se desfășoară își pot evidenția efectele abia după încheierea tranzacției: dificultăți în a alinia noile contracte la fluxul real de activitate al companiei, o posibilă întrerupere a activităților de afaceri, precum și un risc crescut de dispute în cazul unei potențiale inspecții fiscale.

În plus, rezultatele financiare ale companiei-țintă pot fi impactate direct, în anumite situații, de către prețurile de transfer. În consecință, influența acestora trebuie luată în vedere în stabilirea valorii de achiziție, mai ales considerând posibilitatea ca părțile afiliate cu care compania-țintă derula tranzacții intra-grup să solicite modificarea prețurilor contractuale ulterior momentului încheierii tranzacției.

Tranzacții M&A – accent pe informare, documentare și prudență

Orice zone de risc identificate la nivelul companiei-țintă pot avea un impact major asupra deciziei de achiziție. Chiar dacă aceasta rămâne una pozitivă, pentru a minimiza impactul financiar ulterior este esențial ca aceste discrepanțe să fie adresate în contractul de achiziție prin includerea unor măsuri de contingență care să protejeze succesul afacerii ulterior achiziției sau fuziunii.

Astfel, pentru a evalua aceste riscuri care își pot avea sursa din zona prețurilor de transfer, respectiv combaterea acestora înainte ca acestea să se materializeze, abordarea prudentă – ce va fi esențială pentru zona de buy-side în perioada următoare – este includerea unei liste de verificări a zonei prețurilor de transfer în procesul de Due Dilligence. 

Solicitați prin completarea formularului de mai sus această listă de verificări, cuprinzând cele 5 etape de analiză pentru minimizarea riscurilor descrise în prezentul articol.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

lista mari contribuabiliDetalii +

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

studiul de benchmarking baze de dateDetalii +

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITAȚI O OFERTĂ PARTICULARIZATĂ!

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!