Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer
articol publicat în 20 februarie 2018
În data de 17 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Legea prevenirii nr. 270/2017 în baza căreia companiile vor beneficia de un termen de remediere a neregulilor identificate în ceea ce privește anumite fapte.
Astfel, printre faptele pentru care se acordă timp de remediere se numără: neprezentarea dosarului prețurilor de transfer, nedepunerea la timp a anumitor formularelor fiscale, declararea cu întârziere a anumitor impozite, taxe și contribuțiilor, emiterea bonurilor fiscale cu greșeli sau deloc, precum și nepăstrarea datelor arhivate în format electronic.
În aceste cazuri, organele de control ale statului nu vor mai aplica la prima abatere amenzi contravenționale ci doar vor trimite un avertisment, la care se va anexa un plan de remediere prin care se stabilesc o serie de măsuri pentru îndreptarea neregulilor constatate și evitarea săvârșirii unor astfel de fapte pe viitor.
În baza Legii prevenirii nr. 270/2017, organele de control pot acorda un termen de până la 90 de zile calendaristice în care compania are posibilitatea remedierii neregulilor constatate și îndeplinirii obligațiilor legale.
În cel mult 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului de remediere, autoritățile cu atribuții de control vor trebui să reia controlul. În situația în care în urma reluării controlului organele abilitate vor constata că nu au fost remediate în termenul acordat neregulile constatate, acestea vor fi obligate să aplice sancțiunile contravenționale corespunzătoare.
Cum impactează Legea prevenirii nr. 270/2017 contribuabilii care nu prezintă dosarul preţurilor de transfer
După cum a fost menționat și anterior, neprezentarea dosarului prețurilor de transfer reprezintă o faptă pentru care contribuabilii trebuie să primească de la organul de control un termen de remediere conform prevederilor Legii prevenirii nr. 270/2017.
Astfel, vor fi avantajate în special companiile încadrate la contribuabili mari pe listele ANAF, care anterior Legii prevenirii nr. 270/2017 puteau primi maxim 10 zile pentru prezentarea dosarului prețurilor de transfer. În același timp, contribuabilii mari aveau și au în continuare obligația să pregătească anual dosarul prețurilor de transfer chiar dacă nu le este solicitat expres acest lucru de către autoritățile fiscale.
În baza Legii prevenirii nr. 270/2017, contribuabilii mari vor primi în total un răgaz de 90 de zile calendaristice pentru pregătirea dosarului prețurilor de transfer la care se mai pot adăuga maxim 10 zile lucrătoare reprezentând termenul maxim în care echipa de inspecție poate relua controlul după scurgerea celor 90 de zile calendaristice.
În ce privește contribuabilii mici și mijlocii, este neclar dacă aceștia vor putea beneficia de prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017 având în vedere că aceștia nu au obligația de a pregăti și a avea disponibil dosarul prețurilor de transfer decât dacă le este solicitat în mod expres de către autoritățile fiscale, iar în acest caz primesc oricum un termen de până la 90 de zile calendaristice pentru pregătirea acestuia.
De reținut este faptul că regula se aplică numai contribuabililor care se află la prima abatere cu privire la acea faptă, și doar dacă nu au mai beneficiat în ultimii 3 ani de prevederile Legii prevenirii nr. 270/ 2017.
Astfel, în situația în care contribuabilul a săvârșit în termenul de 3 ani, aceeași faptă pentru care i s-a aplicat anterior avertismentul, devin direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea și sancționarea contravențiilor.