studiul de benchmarking baze de date

Article also available in / Articol disponibil și în limba: enEnglish (Engleză)

Studiul de benchmarking: rolul său la întocmirea dosarului de prețuri de transfer

articol publicat în 4 mai 2021

În general, noțiunea de benchmarking se referă la realizarea unor acțiuni și studii cu scopul de a descoperi care sunt cele mai bune performanțe ce pot fi atinse – într-o anumită companie, de către un anumit competitor sau la nivelul unei întregi industrii. Aceste informații pot fi ulterior folosite pentru identificarea decalajelor în procesele organizației față de competitori.

Descoperiți în rândurile următoare ce reprezintă un studiu de benchmarking (cunoscut și ca studiu de comparabilitate) în domeniul prețurilor de transfer și ce aspecte trebuie avute în vedere la pregătirea unui astfel de studiu de benchmarking.

Ce este studiul de benchmarking?

În domeniul prețurilor de transfer, noțiunea de studiu de benchmarking se referă la (i) procesul de identificare a unor companii comparabile care realizează activități similare cu cele ale companiei a cărei profitabilitate se dorește a fi testată și (ii) determinarea conformității cu principiul fiscal al valorii de piață a marjelor de profit obținute de partea testată prin comparație cu marjele de profitabilitate obținute de companii care realizează activități similare.

Efectuarea unui studiu de benchmarking este un proces complex care necesită examinarea unor surse de informații și baze de date publice sau baze de date comerciale precum Thomson Reuters, RoyaltyRange, Orbis, Amadeus sau TP Catalyst.

Care este rolul studiului de benchmarking?

Studiul de benchmarking este vital în cadrul oricărei analize de prețuri de transfer având în vedere necesitatea existenței unor ancore de comparație pentru a justifica valoarea de piață și alocarea corectă a profiturilor impozabile în cadrul unor tranzacții desfășurate între părți afiliate.

Studiul de benchmarking in dosarul preturilor de transfer

La nivel practic, aproape orice dosar de prețuri de transfer include cel puțin un studiu de benchmarking pregătit în baze de date comerciale. Pentru atingerea unui cât mai înalt nivel de calitate a dosarului prețurilor de transfer, este necesar să se pregătească câte un studiu de benchmarking pentru fiecare tipologie distinctă de tranzacții intra-grup.

Orice studiu de benchmarking pregătit la un nivel adecvat de calitate poate servi nu numai în cadrul unui proiect de prețuri de transfer dar de asemenea poate folosi ca un instrument de analiză a competiției și a performanțelor industriei.

Ce presupune procesul de pregătire a unui studiu de benchmarking?

Pentru realizarea unui studiu de benchmarking adecvat este necesar ca în prealabil să se înțeleagă în amănunt caracteristicile economice ale tranzacției controlate, precum și rolurile părților la tranzacția respectivă.

Aceasta va facilita atât selectarea celei mai potrivite metode de stabilire a prețurilor de transfer dar și mai important, va contribui la creșterea calității procesului de selecție manuală a comparabilelor.

Studiul de benchmarking presupune urmarea unor etape, care nu sunt neapărat standard ci mai degrabă pot fi considerate ca un set de linii directoare pe baza cărora ar putea fi realizată o astfel de analiză. Așadar, studiul de benchmarking are în vedere parcurgerea de principiu a următoarelor etape:

  • Etapa 1 – înțelegerea caracteristicilor industriei, obiectului de activitate a contribuabilului și tranzacțiilor controlate, cu focus pe (i) colectarea informațiilor despre contribuabil, (ii) identificarea corectă a tranzacției controlate ce trebuie testată și (iii) evaluarea oportunității analizării tranzacțiilor în mod individual sau combinat;
  • Etapa 2 – evaluarea factorilor de comparabilitate pentru tranzacția testată, cu focus pe (i) caracteristicile produselor sau serviciilor, (ii) analiza funcțională a tranzacției testate, (iii) condițiile contractuale ale tranzacției (iv) circumstanțele economice și (v) strategiile de afaceri;
Procesul de pregatire a unui studiu de benchmarking
  • Etapa 3 – selectarea părții sau părților testate în cadrul tranzacției / tranzacțiilor testate;
  • Etapa 4 – identificarea surselor ce pot furniza informații cu privire la tranzacții comparabile i.e. identificarea bazelor de date în care să se realizeze studiul de benchmarking;
  • Etapa 5 – alegerea metodei corespunzătoare de testare a prețurilor de transfer;
  • Etapa 6 – identificarea propriu zisă a companiilor comparabile pe baza datelor extrase din bazele de date de la etapa 4 și tinând cont de specificul tranzacțiilor identificate în etapa 1;
  • Etapa 7 – efectuarea de ajustări de comparabilitate a indicatorilor financiari fie ai companiei testate fie ai comparabilelor;
  • Etapa 8 – interpretarea și folosirea datelor extrase din bazele de date, determinarea marjelor de profitabilitate la valoare de piață.

Ca studiul de benchmarking să fie cât se poate de verosimil fiecare pas trebuie să fie analizat critic și justificat din punct de vedere juridic și economic și în cele din urmă întregul proces trebuie să fie temeinic documentat printr-un raport de studiu de benchmarking.

În plus, trebuie evitate cele mai frecvente greșeli ce se fac adesea în pregătirea unui studiu de benchmarking în bazele de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro.

Concluzii

Întocmirea dosarului prețurilor de transfer depinde în cele mai multe cazuri de efectuarea unui studiu de benchmarking, care are în vedere determinarea unui interval de profitabilități considerate ca fiind la valoare de piață și în conformitate cu prevederile legislației fiscale și de prețuri de transfer.

Cu toate că pare simplu în teorie, studiul de benchmarking presupune parcurgerea unui proces laborios, dificil și mare consumator de timp. Căutarea de informații, evaluarea tuturor datelor din diverse surse, documentarea analizei și fundamentarea ajustărilor sunt toate etape care solicită efort din partea contribuabililor și a consultanților acestora deopotrivă.

Prin urmare, dacă aveți nevoie de analize de comparabilitate pentru anexarea acestora la dosarul prețurilor de transfer sau pentru alte proiecte, vă putem ajuta într-un mod eficient cu efectuarea acestora pentru toate tipurile de tranzacții astfel încât să minimizați riscurile ce pot apărea în cadrul unei inspecții fiscale dar de asemenea și să obțineți o imagine clară cu privire la rezultatele concurenților și industria în care compania dumneavoastră este activă.

ARHIVĂ NOUTĂȚI ȘI PUBLICAȚII

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada august – octombrie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – aprilie 2022

Transfer pricing definitionDetalii +

Preturi de transfer – definiție / ce sunt preturile de transfer?

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada noiembrie – decembrie 2021

lista mari contribuabiliDetalii +

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada iulie – octombrie 2021

ATIPIC Solutions top World TPDetalii +

ATIPIC Solutions a fost inclusă în topul firmelor de consultanță de prețuri de transfer „World TP” 2022

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2021

taxarea-internationala-oecd-bepsDetalii +

Raport executiv cu privire la multitudinea de aspecte privind taxarea internațională despre care se discută aproape în fiecare zi și despre cele care ne impactează deja în viața de zi cu zi

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada aprilie – iunie 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – martie 2021

acord de pret in avansDetalii +

Ce este acordul de preț în avans?

Detalii +

Noua revoluție fiscală începe în curând cu DAC6. Amenzi multiplicabile, risc reputațional și posibile boicoturi sunt doar câteva dintre implicațiile revoluției fiscale din noua generație

inspecția fiscalăDetalii +

Control ANAF – ghid pentru inspecția fiscală

cine este responsabil de intocmirea dosarului preturilor de transferDetalii +

Cine are obligația întocmirii dosarului prețurilor de transfer?

MFPDetalii +

Ajustări de prețuri de transfer record în 2020 – 2 miliarde de lei

raport due diligenceDetalii +

Due Diligence. Ce înseamnă și cum se face un raport de Due Diligence?

ziarul-financiar-live-viorel-sboraDetalii +

Am discutat la ZF Live despre inspecțiile fiscale în 2021

Detalii +

Performanțele ANAF în perioada 2019 – 2020 și impactul crizei sanitare – la ce vă puteți aștepta într-o eventuală inspectie fiscala în 2021?

Ghidul DAC6 FormularDetalii +

Ghidul DAC6 și formularul de raportare DAC6 au fost publicate

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2020 și planuri pentru 2021

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada octombrie – decembrie 2020

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Consolidare fiscală la nivel de impozit pe profit pentru companiile din România controlate în proporție de 75% de aceeași entitate

Amcham_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la un seminar online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizat de Camera de Comerț Româno-Americană (Amcham)

Afiliere detineri indirecte declaratia 394Detalii +

Declaratia 394 (D394) și tranzacțiile cu părți afiliate

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Jurisprudenta preturi de transfer: sucursalele din România trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer chiar și pentru tranzacțiile cu compania mamă

Detalii +

Cheltuielile deductibile: Ce sunt și cum se calculează?

Detalii +

Cum se calculează impozitul pe profit?

seminar DAC6 AHKDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la două seminarii online despre conformarea la prevederile Directivei UE DAC6 organizate de AHK și Business Mark

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința CFO Conference organizată de Business Mark

tranzactii M&A preturi de transfer due diligenceDetalii +

Evaluarea riscurilor de preturi de transfer în tranzacții M&A în cadrul procesului de Due Dilligence

analiza risc fiscal anafDetalii +

Analiza risc fiscal ANAF: Comportamente care generează inițierea unui control fiscal și solicitarea dosarului prețurilor de transfer

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer din perioada ianuarie – septembrie 2020

Retrospectiva anului 2019 atipic solutions preturi de transferDetalii +

Retrospectiva anului 2019 și planuri pentru 2020

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – noiembrie și decembrie 2019

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – septembrie și octombrie 2019

Tax & Finance toamna 2019Detalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferințele Tax & Finance Forum 2019 organizate de Business Mark în Sibiu, Cluj, București și Timișoara

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

România a transpus directiva 1852/2017 care va permite companiilor din UE să salveze prin procedura amiabila peste 10 mld EUR de la a fi dublu impozitate de către statele membre UE

Noutati preturi de transferDetalii +

Noutăți prețuri de transfer – august 2019

ANAF plan de masuri eficientizare colectareDetalii +

ANAF a publicat un plan de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul de stat.  Cum vă poate impacta acest plan?

OECD raportari MDR Mandatory Disclosure ReportingDetalii +

OECD a publicat cadrul care va sta la baza schimburilor automate de raportări MDR ale aranjamentelor prin care se evită standardul CRS și a structurilor de companii offshore opace

ATIPIC Solutions Business Mark conferinta 1 preturi transferDetalii +

ATIPIC Solutions a participat la conferința Tax & Finance Forum București 2019 organizată de Business Mark

Tax and FinanceDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Finance Forum 2019 organizată de Business Mark

dac6 raportare tranzactii transfrontaliereDetalii +

Măsuri pe care contribuabilii le pot lua pentru a se proteja de noua generație de instrumente disponibile autorităților fiscale

Logo Business ReviewDetalii +

ATIPIC Solutions va participa la conferința Tax & Law 2019 organizată de Business Review

hotarari instanta preturi transfer industria agricolaDetalii +

Industria agricolă – spețe de prețuri de transfer pentru care există decizii definitive emise de instanțele de judecată din România

persoane parti afiliateDetalii +

Despre conceptul de persoane afiliate în cadrul dosarului preturilor de transfer

limite praguri plafoane dosar preturi de transferDetalii +

Limite / praguri / plafoane în funcție de care este necesar să se pregătească dosarul prețurilor de transfer

Detalii +

Directiva 822/2018 „DAC6” – Noi obligații de raportare pentru companii cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Noi limite de deductibilitate la cheltuielile cu dobânzile și similare începând cu anul 2019

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

După contraperformanțele din primele trei trimestre ale anului 2018, ANAF anunță o campanie de inspectii fiscale în masă la marii contribuabili

Intocmirea unui dosar de preturi de transferDetalii +

Rolul contabilului / directorului financiar la intocmirea unui dosar de preturi de transfer

Allinial-Global_ATIPIC-SolutionsDetalii +

ATIPIC Solutions este acceptată ca membru în Allinial Global

Metode de preturi de transferDetalii +

Metode de preturi de transfer: de la teorie la aplicarea în practică

Logo Business ReviewDetalii +

Ultimele noutăți din domeniul prețurilor de transfer prezentate la conferința Tax & Law 2018 organizată de Business Review

Alerta inspectii fiscaleDetalii +

Legea prevenirii nr. 270/2017 și obligația de prezentare a dosarului prețurilor de transfer

CbCR raport pentru fiecare tara in parteDetalii +

Raportul pentru fiecare țară în parte CbCR, notificarea și calendarul raportării pentru fiecare țară în parte

Ordinul 442/2016Detalii +

Ordinul 442/2016 – rezumat și interpretări practice

Legislația de prețuri de transfer din RomâniaDetalii +

Legislatie preturi de transfer aplicabilă în România în 2017

studiu comparabilitate baza de date amadeus orbis tp catalystDetalii +

5 puncte potențial nevralgice în pregătirea unui studiu de comparabilitate în baza de date Amadeus / Orbis / TP Catalyst Pro

alegere consultant de preturi de transferDetalii +

10 reguli pentru alegerea consultantului de prețuri de transfer potrivit

information request within transfer pricing documentation projectsDetalii +

Auditul financiar, dosarul prețurilor de transfer și suprapunerea elementelor din cererile de informații

document-agreement-documents-sign-48148_optimizedDetalii +

Raportul de audit financiar versus dosarul prețurilor de transfer

Noțiuni introductive privind prețurile de transfer și dosarul prețurilor de transferDetalii +

Dosarul prețurilor de transfer și prețurile de transfer – noțiuni introductive

SOLICITAȚI O OFERTĂ PARTICULARIZATĂ!

SOLICITĂ O OFERTĂ DE PREȚ

Vă rugăm completați formularul de mai jos și o să revenim către dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil!