Noutăți prețuri de transfer din perioada mai – iulie 2022
articol publicat în 20 noiembrie 2022
Inspecții fiscale, legislație și jurisprudență prețuri de transfer
- ANAF comunică intenția de a lua cu asalt marii contribuabili în anul 2022. Peste 500 de inspecții fiscale sunt anunțate ca fiind în curs de derulare în luna iulie 2022 iar 128 dintre acestea se desfășoară la contribuabili care înregistrează pierderi.
- Nerespectarea principiului valorii de piață în tranzacțiile desfășurate cu părți afiliate este una dintre principalele nereguli identificate în inspecțiile fiscale efectuate în aprilie 2022. O altă neregulă vizează nedocumentarea adecvată a tranzacțiilor de licențiere de know-how între astfel de părți.
- Ministerul Finanțelor a publicat noi reguli procedurale de soluționare a contestațiilor formulate de către contribuabili. Noile reguli au fost publicate în urma mutării activității de soluționare a contestațiilor din subordinea ANAF în cea a Ministerului Finanțelor.
- Un tip de amendă contravențională crezută în trecut a se prescrie în termen de cinci ani, se prescrie de fapt în șase luni. Instanța de contencios administrativ a decis că amenda contravențională aplicată contribuabililor pentru nereținerea și neplata impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenți se prescrie în șase luni.
- ANAF publică rezultatele acțiunilor de control fiscal în primele cinci luni ale anului 2022. Autoritățile au efectuat peste 10.000 de inspecții fiscale în cadrul cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare de peste 1.300 milioane RON și amenzi de peste 2,7 milioane RON.
DAC6, CbCR și alte aspecte de taxare internațională
- În anul 2020, în România a fost inițiată o singură procedură amiabilă de evitare a dublei impuneri și a fost soluționată tot o singură procedură amiabilă. În practică, procedura amiabilă este adesea costisitoare în special datorită lipsurilor legislative și procedurale cu privire la această procedură. De aici și interesul redus față de acest instrument.
- OECD lansează din nou în dezbatere publică o soluție bazată pe doi piloni menită să elimine erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor. În timp ce pilonul I urmărește să asigure o distribuire sistematică a profiturilor între țări, Pilonul II introduce o rată minimă a impozitului pe profit global de 15%.
Alte modificări legislative semnificative și alte aspecte
- Au fost formalizate prin legislație anumite subcriterii pe care ANAF le evaluează în analiza de risc a contribuabililor. Cu ajutorul celor 21 de subcriterii incluse în legislație, contribuabilii pot anticipa mai ușor gradul de risc fiscal.
- ÎCCJ a decis că autoritățile fiscale pot judeca deductibilitatea cheltuielilor doar din perspectivă legală. Această decizie are o importanță majoră întrucât autoritățile fiscale au deseori tendința de a pune la îndoială deciziile de afaceri ale contribuabililor și a nega astfel deductibilitatea unor cheltuieli (e.g. cheltuielile cu servicii de management).